tisdag 21 december 2010

Analysen och 4-stegsmetoden

tisdag 21 december 2010
Gud så skönt att det är jul bara en gång om året. Efter 4-dagars putkin med julkonserter plus två konserter tidigare i advent är jag mätt. Proppmätt. Och vad har jag lärt mig? Konsertpeeps, take notes:
  1. En konsert skall inte vara mycket över 60 minuter lång. Nånsin.
  2. Ha ett varierande program, även fast vi snackar julmusik.
  3. Överväg att se ens lite glad ut om du är korist. Julen är en trevlig sak.
  4. Ha ett informativt programblad som publiken kan läsa ifall man råkat missa på punkt 2.
Punkt 1 är viktig i två avseenden. För det första så orkar ingen koncentrera sig efter 60 minuter. Peaka programmet antingen vid gyllene snittet eller sen då det gått 60 minuter och låt publiken gå hem efter det. För det andra så är det så att kyrkbänkar är ofantligt obekväma, och publiken förväntas dessutom sitta en timme på förhand och panta så att man får en bra plats. Alltså kan konserten omöjligt vara längre än en timme.
Punkt 2 är faktiskt inte oöverkomlig ens i juletider. Att vara kreativ torde vara ett livsvillkor för alla ensembler i dessa tider. Det räcker inte heller med att man har många olika ensembler eller solister för att skapa variation. Det är musiken som skall vara intressant.
Punkt 3 är avgörande då vi snackar folks roliga fritidsintresse. Ingen orkar se på stenansikten. Eller på rädda ansikten. Eller på tråkiga ansikten. Le! Det är roligt att sjunga i kör och musik är ett trevligt fenomen.
Punkt 4 kan tänkas vara obetydlig ifall man är sjukt intressant och lyckas på alla ovanstående punkter. Men då ska man komma ihåg att vi ju förväntas fördriva tiden med något en timme innan konserten. Då är ett informativt programblad väldigt välkommet.

Sen är det ju så, att kören måste låta intressant också, för att dessa 4 steg överhuvudtaget skall kännas meningsfulla. Detta är dirigenternas uppgift. Nätt och rätt vinner inga hjärtan. Inte heller dorkaforten. Eller rojsig klang. Trots att vi snackar sentimental julmusik måste tolkningarna kännas vettiga/genomtänkta/fräscha/nyskapande/traditionella eller vad som helst. Något av dessa ord bör kunna beskriva känslan av en sång. Att sjunga Härlig är jorden för att det hör till räcker minsann inte långt på en konsert. För det kan allmänheten delta i De vackraste julsångerna eller gå i julkyrkan för att höra.



Till slut en not till das grosse publicum: Om du har lunginflammation, bronkit eller helvetisk hosta sådär annars bara: Stanna hemma. Eller ät åtminstone en pastill eller gå ut och slemma. Jag är inte intresserad av att delta i hostföreningens årsmöte varje gång jag går på konsert.

3 kommentarer:

Prinsessan Heidi sa...

och AMEN!

Sofie sa...

jag gillar! värdefull info inför kommande köreskapader.
kram.
s

CillahMedK sa...

Du är så vis Hanna!