onsdag 6 februari 2013

Sömnskoletips emottages!

onsdag 6 februari 2013
Okej, nu kommer en serie inlägg om min sons (och min egen för all del) sömn att ta vid. Ointresserade kan sluta läsa.

Imorgon skall jag försöka inleda sömnskola åt Emilius. Är mkt nervös och spänd för hur det skall gå, men är beredd på skrik och tårar (från båda sida). Har eventuellt tänkt vaka första natten, men får hur det utvecklas. Som det är nu somnar Emil med ibland fler och ibland färre om och men tillsammans med nån vuxen person i rummet. Han somnar inte i famnen, men gillar då nån sitter hos honom tills han får tag i sömnen. Sen vaknar han x antal, varierande gånger och senast där kring 02-tiden vaknar han till ordentligt då brukar han få komma med mej och sova. Oftast somnar han om redan på väg från sitt eget rum till vårt sovrum. Där sover han sedan ofta ända tills morgonen gryr - med undantag för några små  miniuppvak - och det blir dags för uppstigning. Så man kunde väl säga att förutsättningarna för en lyckad sömnskola är vad man brukar kalla goda.

Men ni som har sömnskolat era barn, vad har ni för råd och tips? Allmänna eller specifika - spelar ingen roll. Tror jag kan behöva alla goda råd som kan fås!

4 kommentarer:

Prinsessan Heidi sa...

Okej, härifrån tvättas tips och erfarenheter:

Var inte ängslig. Skapa en känsla av självklarhet i det ni gör, oberonde av vad ni gör. Bstäm på förhand hur det ska bli, hur ni ska reagera på olika situationer, och så gör ni det som om det alltid hade varit precis just så.

Jag måste nog konstatera att Sova hela natten -metoden funkade till hundra procent i vårt fall, men eftersom alla barn och alla familjer är olika så vet jag inte om den skulle passa er :) huvudpointen var anyway att det var vi föräldrar som lärde oss ett nytt beteende vilket i sin tur hjälpte Julia med den oavbrutna sömnen. Tidigare hade vi reagerat på minsta lilla knyst och genast gått in i rummet, men vi fattade så småningom att när man kommer in i rummet så får barnet signalen att "NU först är det något på gång", ifall det bara har legat och gråtit utan verklig hätä. Så man saboterar sovandet! Vi fick lära oss att skilja på verklig hätä och nou real hätä.

Oj nej, klockan är fnatt men hej, ring mig anytime om du undrar något eller bara vill berätta hur det går med sömnskolan! Massor med lycka till!

Hanna sa...

Åh, tack finaste Heidi för din peppande kommentar!

camomilla sa...

Heidi skrev så bra. Men mitt tipsär nog att vara konsekvent. För annars blir han bara förvirrad och vet inte vad som förväntas av honom och har ingen möjlighet att lära sig de nya "reglerna". Och just det, på natten kan sömnskolan ofta kännas som den mest idiotiska idén! Stay trong!

Hanna sa...

Tack för peppet - det kommer väl till pass inför denna natt! Har läst dina inlägg om er sömnskola och det låter ju onekligen som lovande resultat!