torsdag 29 januari 2009

I köket

torsdag 29 januari 2009
har vi vänt bordet andra vägen. Nu känns allt nytt, annorlunda och spännande i köket.

Dagens post förärade mig med ett brev från betalningsservice på FPA. Jess. Härligt. Öppnade brevet med en liten kallsvettsdroppe i pannan och ett litet skak på handen och fattade noll. Alltså vad är grejen med brev från FPA? Helt ofattbart språk, innehåll och utformning. Mitt brev såg ut som en räkning, men var tydligen inte det. En mening på baksidan som jag förstod var "ni behöver inte själv vidta några åtgärder för rättelse av beskattningen." Nähä. Så bra. Tydligen ingen fara med den saken då. Men fortfarande fattar jag inte varför dom inte kan skriva brev på folkmål? Skit på er. Dessutom är det löjligt att dom undertecknar med "med vänlig hälsning". Det borde stå "egentligen bryr vi oss inte" eller "screw you" eller nåt liknande. För brevet känns inte vänligt.

Glädjen i att förstå att detta inte var en räkning var total. Det firade jag med ett skönt scoopAftonbladet:

Var nykter och finn drömprinsen
Berusade missar de bästa

Om du letar efter en partner – låt drinken stå. Kanadensiska forskare fann att kvinnor som var alkoholpåverkade missade den mest attraktive partnern och det bästa genetiska pappaämnet.

Egenskaper som, enligt forskarna, ligger i ansiktssymmetrin.

45 kvinnor som drack alkohol missade grovt i urvalet, även flera veckor efteråt. Forskarna tror att sprit har långtidseffekt på hjärnan och påverkar synen.

Källa: aftonbladet

Det är väl knappast nån som tror att omdömet blir bättre efter sju till tolv öl och tre fisun. Symptomatiskt för sköna kvällspresscoop tycks dessutom vara, att ingressen är minst lika lång som artikeln.

Vilken tur att man själv lyckas i allt man företar sig.

onsdag 28 januari 2009

dagen

onsdag 28 januari 2009
En annan Hanna talar om effektiva dagen. Denhär Hannan talar om ineffektiva dagen:

Istället för att skriva gradu, gå till bibbor&insten, utreda vissa artiklars ursprung samt fixa grejer hemma har jag:

- varit på kirppis
- besökt diverse billighetsvaruhus
- talat med mamma i telefon 2 gånger, samt 1 gång på skype
- sett på wildest party parents och ennätystehdas på TV
- ätit karkki
- städat vessan!
- besökt IKEA
- Läst en journalistiskt lysande artikel om Paris Hiltons bröst

Man konstatera att gradun framskrider med stormsteg.

Vi konsumerar!

Eftersom Råbärt är sjuk och inte i skolan, har vi spenderat största delen av dagen på kirppis istället. (För kirppisrundor är man sällan för sjuk.) Saldo: 5 filmer, en turkos marimekko-vårkappa (för 5 euro!), en beesch (!) läderväska för 2,50, en scarf och varsin gammal pätkis. Konsumera mera!
Nu tittar vi på ennätystehdas (på fakta! vad är detta?) å dricker kaffe. Snart blir det film.

Men, vänta nu... var det inte idag jag sku skriva på gradun? Obviously not.


tydligen alternerar vi också med att titta på "wildest partyparents" från Subtv. Den kanalen har ingen kvalitetskontroll.

tisdag 27 januari 2009

saker som kommer ur min mun

tisdag 27 januari 2009
jag fick just en flashback från New York:

På nyårsafton-07 vandrade vi till en restaurang i ett folkhav utan like. Då vi kom ut ur värsta myllret råkade jag av okänd anledning säga ordet pilluralli och hoppsan hejsan om inte en man i 50-års åldern kom fram till oss och frågade om vi var finlandssvenska. Det var en stolt stund.

måndag 26 januari 2009

måndag 26 januari 2009
jag vet inte om det är alarmerande eller skojigt att jag faktiskt väntar på imorgon, då jag får fortsätta jobba med gradun.

söndag 25 januari 2009

Radio

söndag 25 januari 2009
En sak upprör mej katastrofalt kolossalt och extremt mycket, och det är radio X3Ms nya program "Helt Homot". VAD FAN ÄR DETTA FÖR SKIT?! (och hur i hela fridens namn kan ett sånt namn gå igenom på YLE?!?)

föda

As in mat, inte det andra.

Helgen i matväg:
  • Fredag: tapas med hembakta scones med soltorkade tomater parmesan och rosmarin, goda oliver, avokado och räkröra, stekt aubergine, chèvreost och vin.
  • lördag: hallon-lime royalepaj (för er som inte har leilas bakbok (finns såna? tror jag var den sista i världen att skaffa den) så innehåller royalepaj förutom det vanliga pajstuffet också en fyllning med färskost, ägg, socker och creme fraiche.) Dessutom gjorde jag moussaka (förstås med aubergine, INTE potatis!) med massor av örter och vitlök och med fetaost på toppen.
  • Söndag: Roberts tur att stå för maten. Vi åt knackkorv och fransk potatis.(blåggens spellcheck hänger inte så bra med. den föreslår knarkkorv istället för knackkorv. sådär for your information)
Helgens övriga stora händelser:
- diskning
- Blondinbella åkte ut ur let's dance
- städning
- gardinbyte
- konståkning
- jag har läst åtminstone 5 artiklar för gradun
- robert har infört en ny regel hemma: man får inte dricka vin direkt ur flaskan.

En av världshistoriens mest avslappnade helger. Jag är faktiskt redo för Måndag.

fredag 23 januari 2009

fredag 23 januari 2009
i duellen Gradun vs allt annat vinner allt annat nästan jämt.

torsdag 22 januari 2009

Apropå produktutveckling

torsdag 22 januari 2009
Följande påstående ingår i kategorin "Hur tänkte man här?":

Det glutenfria knäckebrödet är mycket skört och går lätt sönder, alltså skippar vi den stadiga och skyddande kartongförpackningen och ersätter den med ett tunt plastigt papper istället.

Heja Semper. Bra tänkt.


Följande historia ingår i kategorin "jag blir lite lätt irriterad då he e nå skit me datorn":

Igår tänkte det blir K.R.I.S. Min dator pajade. Det visade sig sedan vara strömsladden som fått nåt stärv och härmed vägrar samarbeta. Eftersom akkun sedan länge sagt upp kontraktet för självständigt arbete startar inte min dator nu. Jess. Härligt. Vad skönt att jag inte har nåra säkerhetskopior på någonting. Nåja, men det är ju bara strömsladden, så det är lätt fixat.
Till min stora förtjusning har jag nu alltså fått sätta hela förmiddagen på att surfa omkring i olika datortillbehörsaffärer för att hitta rätt strömsladd. Det är lätt att hitta saker då man inte vet vad man söker. Skön känsla.
Undrar när stunden är kommen då Hp inser att det lönar sej att ha bara EN modells strömsladd som passar till alla tusen miljoner olika modeller och serier. DET sku vara produktutveckling.

onsdag 21 januari 2009

Wow!

onsdag 21 januari 2009
För det första: ordet WOW stavas just så, w-o-w, INTE w-A-o-w.

För det andra: Det är härligt med folk som har inspiration. Det har även jag ibland. Eller jag har väldigt ofta inspiration till saker, men sällan till just de saker som jag borde ha inspiration till. Tror faktiskt också att jag så ofta har inspiration till olika saker som nog gäller mitt jobb, att jag har slutat att lägga märke till det. För oftast är det faktiskt riktigt riktigt inspirerande att tänka på mitt jobb. Orsaken till denna fundering är en liten "konversation" på det allvetande och livsavgörande forumet Facebook.
Scenario: Prinsessan Heidi har en ledig eftermiddag. Hon sitter i sitt slott och tänker så det knakar: what to dooo, what to dooo? Pling! Jo, jag arrangerar en sång! Fantastiskt. Jag är stum av beundran och hänförelse. Wow! (obs! stavningen) Om jag har en ledig eftermiddag är prioriteringarna solklara: tv-serier och glass. Och lite motion. Och kanske en film eller en bra bok. På plats nummer 999 av 1000 möjliga saker att göra kommer att arrangera en sång. Att arra sånger är faktiskt superskoj då man har en bra idé, men jag tror faktiskt att aldrig i mitt liv skulle komma på den idén. Helt underbart med kreativa människor. Och nu är jag inte det minsta ironisk eller nåt i den stilen, utan alldeles alldeles ärligt hänförd.

För det tredje: Från ingenstans kom den nu, inspirationen att hoppa ur pyjamasen! (Ledig eftermiddag innebär nämligen också vanligtvis pyjamas.) Wow! Så radikalt och annorlunda.


tisdag 20 januari 2009

Mes

tisdag 20 januari 2009

Jag är så soft, en sån mes. Jag börjar alltid lipa framför tvn om det är nåt högtidligt, typ medaljutdelning i OS eller presidented i Amerikatt. Håhhå. Men det var fint, när Obama svor sin presidented och höll sitt tal.

Inte fullt lika soft är jag, då jag ser denna text:

"Gör mer med bloggen!
Titta på sidan Blogger-funktioner för att se vad du har saknat."

Denna ruta poppar upp då man publicerat sitt inlägg. I det skedet vill en litenliten del av mej sluta blågga. For real. På fakta.


p.s. Idag åt jag bullen jag tänkte på och drömde om hela gårdagen. Den var god, men jag är övertygad om att den skulle ha varit ännu godare igår. Att jag aldrig lär mej tajma mitt bullbehov.

måndag 19 januari 2009

måndag 19 januari 2009
Idag har jag främst tänkt på konserten, sett på Grey's, ätit smörgås och tänkt på bullar. Ifall nån undrar.

söndag 18 januari 2009

min sunda livsstil

söndag 18 januari 2009
Ungerfär en vecka före en viktig konsert slutar min kropp att fungera och signaler som hunger och trötthet upphör helt att existera. Dagen efter konserten byts mätt och pigg ut mot trött och hungrig.
Idag har jag alltså tagit igen en veckas förlorad föda genom att äta en mycket stadig hotellfrukost/brunch, en pizza med extra ost, chips, choklad och dricka en liter cokis å äta massor av Carte d'Or-glass. Nu återstår bara att ta igen en veckas förlorad sömn. Gonatt.

fredag 16 januari 2009

ett mardrömsscenario

fredag 16 januari 2009
Något hemskt har hänt. It's an end of an era. Och för att låna min mors förskräckliga uttryck: Det som inte sku få hända har hänt. Denna dag kommer att gå till historien som en mardrömsdag i mitt snart 29-åriga liv, en dag jag alltid kommer att minnas; lukten, smaken av blod, skräcken och ljudet. Men framförallt hennes röst: först de lugnande orden, och sen, utan förvarning, hör jag orden som får mitt blod att frysa till is och alla muskler i kroppen att stelna: karies i nr 8. Tandtroll. Hål. Hål. HÅL! Jag har fått mitt livs första hål i en tand. Domedagen är kommen.


Som trivia till denna dags fasansfulla händelse kan tilläggas att jag ställde till med en smärre scen då jag hörde ordet karies. Varken tandläkaren eller sköterskan hade knappast varit med om något liknande. Det är tur att man är kolugn och modig i situationer som denna.

torsdag 15 januari 2009

torsdag 15 januari 2009
Robert: Din mor säger att det brinner i Vasa
Jag: Oj! Nu måst ja nog ta å se på text-tv (!?!) vad som riktigt händer där i Vasa.

Text-tv? På fakta. Jag tycks tro att året fortfarande är 1995.
Jag skulle så gärna vilja använda uttrycken Höga fem! och Härifrån tvättas det! i en mening men det känns liksom inte riktigt naturligt.

onsdag 14 januari 2009

Ser jag hjälplös ut?

onsdag 14 januari 2009
I mitt parförhållande har vi ofta "ombytta roller", vilket iofs är en mycket bra sak, eftersom vi ogillar könsroller och -stereotypier i det här huset. På senare tid har en ny tendens kunnat skönjas: jag kommer alltsomoftast hem tomhänt från shoppingrundan, medan Robert däremot alltid har minst en påse fylld med fynd.

För att ändra på denna världsomvälvande förändring tog jag mej en sväng via ett varuhus i stan på jakt efter nya skor. Jag hann knappt kliva in på skoavdelningen innan en hårt (och fult) sminkad försäljare ryckte i min rockärm (bokstavligen!) och frågade om jag inte hittat vad jag sökte. (btw: varför är ofta varuhusförsäljare i 40-50-årsåldern sminkade som ryska horor? Hör det till arbetsoutfitten eller?)
Jag stammade fram att jag just anlänt och att jag bara tänkte ta mej en liten titt omkring, tack. (Jag avskyr när försäljare kommer fram och erbjuder hjälp. Om jag vill ha hjälp frågar jag.) Jag gick till en reahylla och provade på måfå ett par skor. Vips flåsade försäljare nr 2 mej i nacken och försökte övertyga mej om att det nog var bra skor detdär, men "kanske jag ändå behöver lite hjälp"? (tack!) Jag sa nejtack och gick till nästa hylla. Där hann jag vara ifred ca 5 minuter innan försäljare 1 var tillbaka och frågade om allt var som det skulle och erbjöd mej därefter hjälp att hitta den perfekta skon,"för den kan ju vara svår att hitta själv". Tackade vänligt men bestämt nej och försökte ge tanten min hårdaste noli me tangere-look. Provade ett par ganska snygga svarta lackklackskor och tadaa, bakom hörnet kom försäljare 2 smygande tillbaka och sade halvt tröstande, halvt jag vet inte vad att "ai sä oot tollasen lyötäny, joo" tittade lite med huvudet på sned och fortsatte "joo, kyl toi on ollu tosi semmonen nuorten suosima, joo, ihanan trendikäs, eiksvaan?" Jag trodde jag skulle DÖ. Tog av mej skon och började lägga på mina egna boots då tanten fortsatte med att fundera ifall jag kanske ändå sku satsa på ett lite mera klassiskt kort, "noi trendithän tulee ja menee nykyään niin nopeesti eikä nuoret edes ehdi mukaan enää". Jahapp. "Meiän aikuisten naistenhan on hyvä turvautua vähän klassisempaan tyyliin myös kengissä." Ge mej styrka.

Behöver jag förtydliga att jag inte köpte några skor?

måndag 12 januari 2009

måndag 12 januari 2009
Idag öppnade jag gradudokumentet. Det har jag firat med tre blogginlägg och lite Sex and the City.

Radio Vega

Listan på irritationsmoment fylls på med Radio Vegas musiknyhet "Äkta Vara":

"...I första hand får du höra klassikerna inom den klassiska musiken, den ”äkta varan”, men i varje program finns också "veckans oäkting" med, musik som på något sätt avviker."

VAD ÄR DETTA FÖR SKIT?

uttryck som irriterar mej:

  • att börja tänka på refrängen.
  • på den vägen är det.
  • till syvende och sist.
  • ord som ungdomlig och trendig. det är enbart icke-ungdomar som använder "ungdomlig" samt icke-trendiga människor som talar om "trendiga" grejer.
  • den som lever får se.
  • carpe diem.

lördag 10 januari 2009

lördag 10 januari 2009
det är tur att jag besitter en förmåga att tro att allt löser sig till det bästa.

fredag 9 januari 2009

Saker som inte hör hemma i år 2009:

fredag 9 januari 2009
  • Roger Pontare.
  • Radio Vegas playlist. Kan dom inte bara sluta spela musik på dendär kanalen?
  • SpeedDate på Facebook.
  • alla artificiella smaker. Speciellt banan-, körsbärs- och päronsmak. Nu är det 2009, året då vi återgår till äkta tavara.
  • folk vars blåggar går ut på att de fotar sina billiga HM/Gina Tricot-outfits. det är bara sååå last year.
  • det extrema 80-tals modet. Folk spökar ut sej och ser äckliga ut i hopp om att vara hippa och alternativa. usch.
  • Amy Winehouse.
  • Lordi.
  • att Finland skickar heavybidrag till Eurovisionen.
Kommer ni på fler grejer?

det tyska mysteriet

Min dator tror jag är tysk. Eller att jag har nån konstig fetisch angående tyska dubbningar. För min dator börjar automatiskt spela upp Sex and the city med tyskt tal om jag inte ställer in audiolanguage på engelska två gånger. Det här är jättejobbigt.

torsdag 8 januari 2009

dålig start

torsdag 8 januari 2009
Då en dag börjar med att man kollar när bibbaböckerna ska lämnas in och märker att det var före jul och att man nu är i låneförbud och har en sjujävlahelvetes böteslapp väntande, ja då är det nog en lite roti start på dagen minsann.

I lägenheten under oss är det nån som antagligen flyttar omkring på grejer, men det låter som en brunstig tjur sku råma eller som en värsta hästfjärten. det går inte att tänka här.

Enda medicinen nu är lite Sex and the City. Det botar ALLT.

onsdag 7 januari 2009

Läppomada

onsdag 7 januari 2009
är ett underligt ord. Pomada användes väl främst i håret eller? Fult är det iallafall.

Ständigt återkommande diskussionsämne hos oss (typ varje kväll):

Rob: alltså måst du lägga 7 varv läppomada varje gång?
Jag: Ja det måste jag.

Minst sju varv, men i bland är jag radikal å lägger åtta eller nie varv om jag är riktigt på hugget. Det var jag senast igår. Dessutom är jag övertygad om att alla andra också lägger minst sju varv. Å man ska vara som alla andra. Annars går det illa.

tisdag 6 januari 2009

årsskiftesförsäkringar:

tisdag 6 januari 2009
(aka Nyårslöften för dem så inte är så snabbtänkta på synonymfronten)
  • börja fotografera mera. gärna varje dag.
  • bli modig. Modig som i "en som inte faller för grupptryck, modeflugor eller annat".
  • börja leva mera dålighetsliv. Det passar liksom min karaktär bättre än duktighet.
  • att inte skjuta upp så mycket på to-do-listan tills i övermorgon. Eller åtminstone inte till nästa vecka.
Dessutom skall jag skriva blågg ofta. Och vara gälit kreativ. Men framför allt skall jag inte stressa med mina sylvestereder utan ta dagen som den kommer å vara tillfreds med grejer som kanske inte alltid är så värst trevliga. Som t.ex. nu, då jag inser att dagen är till ända och att jag kanske överskattade min att-göra-förmåga aaaningens, så tar jag det med ro och harmoni iallafall.


Dagens tips: Hitta en man som Robert att bo med. Då får ni t.ex. er ett gott skratt då ni säger att hans länkkalsonger ser ut som flicktrosor på rumpan: först blånekar han och sen ställer han sig framför spegeln och försöker kolla in sin rumpa i alla olika vinklar i rädslan över att ha en flickreve. Det är en syn minsann.


Ja, å P.S. kära blåggtanter som hittas på blågglista 1: BÖRI AKTIVER ER NU Å SKRIV NÅ I DIDÄ ARMA BLÅGGAN ERA, ARMA SÖTVATTENSPIRATER, annars e d typ skittrist å helt rotit. sådesså.

måndag 5 januari 2009

hemska saker

måndag 5 januari 2009
idag på väg till butiken råkade jag och R tyvärr bevittna en avsugning i korsningen Universitetsgatan-Köpmansgatan. Kl 17.45 en kall måndag i januari. MITT PÅ GATAN. I'm scarred for life.



Till råga på allt elände tycker Robert att jag skall börja hjälpa till här hemma, packa upp, städa å greja istället för att slösurfa å titta på tv å bara vara i vägen. Han har förvandlats till min mamma medan jag försöker vara alternativ och stencool och radikal. Saker och ting är helt definitivt inte som de brukar.

söndag 4 januari 2009

hej 2009!

söndag 4 januari 2009
Tänkte bara meddela de som lever i ovisshet om mitt tillstånd att jag lever och mår bra.

Min jul var bra, mitt nyår likaså och nu väntar jag med spänning på vad 2009 kommer att föra med sig för minnesvärda grejer som jag kan skriva om i blåggen. Livet som blåggare kretsar ju trots allt mestadels runt saker att skriva om i blåggen. (Observera att jag kommer att försöka mej på att idka civil olydnad och kreativitet genom att börja skriva blågg med Å. Bara för att vara lite alternativ liksom.)



Nyårets händelse var t.ex. då Kära Herr R skrek HASCH på trappan i hopp om att få streetcredd som kvarterets coolaste knarkare.